SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Защото е важно децата да се чувстват можещи, знаещи и важни!

 

 07/04/2024 – Великденските празници отминаха, но емоциите още живеят. През април в SOS Консултативния ни център в Перник се състоя великденска изложба. Интересното е, че всички творби бяха изработени от децата и семействата, които подкрепяме чрез SOS Центъра, по време на сесии с психолог.

Методите, които се използват в терапевтични сесии са: арт занимания – рисуване, работа с глина и пластилин,  работа с проективни карти, работа с терапевтични  приказки, работа с игри за емоции (разпознаване и научаване), настолни игри и други. 

Творбите за изложбата бяха създадени от глина, яйчени черупки, пластилин, рисуване с водни бои и балон, оцветяване с моливи, флумастери и водни бои и декориране на яйца с мъниста. Децата се чувстваха щастливи от усещането, че са можещи, важни и значими участници в тази изложба. През тези ателиета, посветени на християнските празници, се работи с децата за изграждане на усещане за принадлежност към семейството и ценности.

През 2023 г. ползвали услугата ?Терапия и рехабилитация“ – индивидуални консултации с психолог са  39 деца и двама родители от 29 семейства, за периода са проведени 640 консултации. През 2023 г. в SOS Центъра в Перник са работили трима психолози. От началото на 2024 г. в SOS Центъра работи един психолог, който провежда психологическа подкрепа на 21 деца от 20 семейства.