SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Справяне с емоциите ?страх“ и ?гняв“

18/03/2024 – Екип специалисти от SOS Консултативния ни център (Център за обществена Подкрепа) ?Вяра“ в Габрово провежда поредица от групови тренинги  за ученици от З клас в ОУ ?Иван Вазов“ Габрово за подобряване взаимодействието между връстници и справяне с емоциите страх и гняв.

На 12 март се проведе първия от четирите тематични тренинга. Димитрина Григорова, психолог в Центъра, запозна участниците с основните характеристики на емоцията ?страх“ – произход и задействащи механизми. Децата споделиха собствените си страхове – от тъмното, от високо, от паяци, да не се злепоставят пред другите, от изолация, от подигравки…

От групата беше изведена телесната  симптоматика – действията, които провокира страхът и как се справяме в ситуация на страх. Всеки от участниците попълни въпросник ?Моята книга“. Децата изведоха по три неща, в които са добри; това, което харесват в себе си; какво да правят, ако започнат да се притесняват и посочиха по трима души, с които могат да говорят за това.  В различните категории преобладаваха повече от три отговора, открои се доверието към приятелите, семейството и учителите. В следващото упражнение беше поставен акцент върху взаимопомощта, която децата могат да си оказват и удовлетворението, което им носи. “Хубаво е да помагаш, чувстваш се удовлетворен и щастлив!“, споделиха те.

Децата повишиха познанията си за адекватен отговор на ?страха“ – да запазят спокойствие, да дишат дълбоко и как да потърсят помощ.