SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

SOS Детски селища България с нова социална услуга ?Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 25 години

 

26/03/2024 – На 25 март, Благовещение, във Велико Търново беше открита новата социална услуга на SOS Детски селища България ?Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 25 години“. Тя е плод на партньорството ни с община Велико Търново и знак, че доброто не е само идеи и думи, а реалност, зад която заставаме с професионализма си.

Сред гостите бяха: Отец Данаил Великотърновска епархия, Росица Димитрова, Директор на Дирекция ?Социални дейности и здравеопазване“ към Община Велико Търново; Анжела Досева, Директор на Регионална дирекция за ?Социално подпомагане“ Велико Търново; Мая Пешева, Директор на Дирекция ?Социално подпомагане“, Велико Търново; Валерия Георгиева, Национален изпълнителен директор SOS Детски селища България; Иван Христофоров, Директор Програма SOS Детско селище Велико Търново – Габрово – Трявна; Дарина Соколова  Дирекция ?Бюро по труда“, Велико Търново; Миглена Енчева, Управител на КСУДБУМУ, Велико Търново и представители на SOS Детски селища България.

Приветствени слова поднесоха Росица Димитрова и Валерия Георгиева, а своята благодарност изразиха първите младежи, настанени в Наблюдаваното жилище – Пьотър и Айше.

?Новата услуга е плод на съвместните усилия на община Велико Търново и SOS Детски селища България.  Много е важно в партньорство с общините да разберем какви са нуждите на хората и гъвкаво да отговаряме на тях, какъвто е случаят с ?Наблюдаваното жилище“, сподели Росица Димитрова.

?Наблюдаваното жилище е надграждане на подкрепата ни към младежите. То е като мост към тяхната самостоятелност. Винаги сме подкрепяли младите хора – досега чрез програмата ни ?Начало на самостоятелен живот“, а отсега нататък чрез услугите ни ?Подкрепа за независим и самостоятелен живот“ и най-новата услуга за сдружението ?Наблюдавано жилище“, коментира Валерия Георгиева.

?Добродетелта е да даваш добро на тези , които не могат да върнат жеста. В случая стореното добро да го има Наблюдаваното жилище е голяма добродетел“, отбеляза отец Данаил.

Всеки присъстващ ориса по свой начин, с думи от сърцето наблюдаваното жилище и неговите младежи. 

 

Повече за ?Наблюдаваното жилище“

SOS Наблюдаваното ни жилище за младежи от 18 до 25 г. във Велико Търново е форма на социална услуга за оказване на помощ и подкрепа в прехода към самостоятелен живот на младежи, напускащи резидентна или приемна грижа, както и младежи от 18 до 25 години от общността, останали без подкрепа от семействата си. 

То е част от програмата SOS Детско селище Велико Търново – Габрово – Трявна.  От 01.01.2024 г. е държавно делегирана дейност на Община Велико Търново, управлявана от 经典老虎机 ?SOS Детски селища България“

„Наблюдаваното жилище“ се управлява от ръководител, който следи за спазването на приетите правила от настанените млади хора и координира след преценка подкрепата им от социални работници и специалисти.