SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Приказката за мечката, лошата дума и нашата работа по превенция на агресията

 

 13/02/2024 – На 12 февруари екипът на SOS Консултативния ни център (Център за обществена подкрепа) ?Светулка“ стартира дейностите по тримесечния  проект  ?На училище без страх“ с деца от две училища в Община Велико Търново.

Първите 17 деца, участвали в занятието ?Чувствата и думите“ бяха от трети и четвърти клас на основно училище  ?Неофит Рилски“ в град  Килифарево.

За да стигнат до превенция на агресия, до развиване на нови модели на поведение, Поли Христова и Ваня Райкова тръгнаха от приказката за лошата дума и незарастващата  рана по главата на мечката. Дали е странно, че децата днес знаят повече лоши, отколкото добри думи? Съумяваме ли ние, родителите, да ги мотивираме да търсят в главиците си други, добри и позитивни, или чакаме специалистите и проектите по превенция?

Нашият екип избра да не пита, а да изпревари рани, които не зарастват. Сред групата деца има дете от Украйна, дете от Англия, дете от Португалия. Малка детска вселена, която ни зарадва с разбирането, че щом са деца, трябва да бъдат щастливи. И всички те разпознаха и правилно назоваха емоциите РАДОСТ, ТЪГА, ГНЯВ и СТРАХ от картите на водещите. В проведената дискусия по темата за добрите, лошите и силно ?болящите“ изрази  малчуганите участваха активно. Провокирани бяха да изпишат ?вълшебни“ думи, които да са по-силни от ?хапещите“. Искрено споделиха, че знаят как влияят подобни думи, но понякога им е трудно да се овладеят в ситуация на конфликт.

Проектът ще продължи с по четири занятия при децата от ОУ ?Неофит Рилски  и при четвъртокласници в СУ ?Владимир Комаров“, Велико Търново. В края е планиран групов празник ва всички участници.

И запомнете, всяка приказка може да бъде игра  по превенция и знак СТОП на агресията в детското поведение.

Албена Добрева,

Ръководител на SOS Консултативен център ?Светулка“, Велико Търново