SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Първо обучение по Проект „Заедно“

20/03/2024 – На 16 и 17 март се проведе първото обучение на връстници за деца и младежи по Проект „Заедно“. В него участваха 15 деца на възраст 13-17 г. от ЦНСТДБУ 2 и ЦНСТДБУ 3 Велико Търново.

Като обучители се изявиха: Мария, Жоро и Рени – младежи ученици и студенти, преминали в края на миналата година обучение за обучители на връстници по проекта. Тримата, с помощта на съветника детско и младежко участие Катерина поднесоха пред любознателните тинейджъри темата за правата на децата и различните нива и възможности за детско и младежко участие в процеса на вземане на решения с обществено значение.

По време на обучението се създаде ведра и дружелюбна атмосфера, като за това спомогнаха редица групови игри за стопяване на леда и създаване на връзка между участниците и обучителите. Децата и младежите трябваше да изпълняват в групи редица задачи, които след това да представят пред всички в групата. Накрая те изготвиха своите послания към възрастните, относно тяхното право на участие и изразяване на мнение. Срещата с възрастните, от които зависи вземането на решения, тепърва предстои. Тя е вече планирана за месец април и всички – участници и обучители я очакват с нетърпение.