SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Обучение по проект „Заедно“

16/04/2024 г. – На 12-ти април в гр. Велико Търново се проведе финалната сесия от обученията на връстници по Проект „Заедно“.

През два от уикендите на месец март бяха проведени две обучения, обхващащи общо 32 деца и младежи на възраст 12-18 г. от ЦНСТДБУ „Иларион Драгостинов“, „Колоня Товар“ и „Цветарска“ и SOS Семейни домове Велико Търново и Габрово.

В тях децата и младежите научиха по много интересен начин повече за своите права и най-вече за правото си на участие в процеса на вземане на решения с обществено значение.

Обученията бяха водени от техните връстници-обучители: Теменужка, Мария, Рени и Георги. С подкрепата на?Катерина Лазова – Съветник детско и младежко участие и?Иления Йовчева – ментор по проекта. В края на въпросните обучения двете групи участници изготвиха своите послания към възрастните.

На заключителната среща от обучението бяха поканени: Росица Димитрова –?Директор дирекция „Социални дейности и здравеопазване“,?Иван Христофоров – Директор Програма „SOS Детско селища Велико Търново-Габрово-Трявна“, ръководителите на Центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и SOS Семейни домове.

Именно пред тях децата и младежите представиха своите послания, с нужните аргументи и уточнения на допълнително зададените въпроси от страна на възрастните. А посланията на младежите се отнасяха до тяхното право да получат професионална помощ и подкрепа от специалист-терапевт;?повече средства за развиване на заложбите и талантите;?подобряване на градската среда във Велико Търново – повече спортни игрища за децата; повишаване размера на джобните за децата в ЦНСТ; включването им в екскурзии, организирани от училищата, в които учат и др.

Възрастните изслушаха посланията на децата, дадоха своята обратна връзка и ясен знак, че ще вземат предвид техните послания сериозно и отговорно. Изразиха още и своето задоволство от работата на децата и младежите и тяхната активна позиция.