SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Национален форум ?Смелост, солидарност, социална работа“ в София

22/03/2024 – На 19 март в Националния дворец на културата в София се проведе вторият Национален форум ?Смелост, солидарност, социална работа“, посветен на проблемите в социалната работа. Организатори на събитието бяха: фондация ?За нашите деца“, фондация ?Международна социална служба – България“, фондация ?Светът на Мария“,Коалиция ?Детство 2025“, Националния алианс за социална отговорност и Национална мрежа за децата и сдружение  SOS Детски селища България. Форумът събра социални работници и специалисти от цялата страна, държавни институции, общини, граждански организации и професионалисти в сферата на социалната грижа.

Световният ден на социалната работа се отбелязва всеки трети вторник на месец март и тази година във форума, посветен на социалната работа, се включиха над 120 експерти от социални дейности в цялата страна.

Дискусиите бяха открити от заместник-министъра на труда и социалната политика Елка Налбантова, Мина Йовчева – директор на дирекция ?Социални услуги за деца и възрастни“ към Столичната община, Белла Дамянова, координатор “Политики за децата” в НМД и Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата (НМД). 经典老虎机 SOS Детски селища България беше  представено от Валерия Георгиева, национален директор на сдружението, както и социални работници от двата ни консултативни центъра в София и Перник.

“Социалната работа не е като останалите професии. Тя е сред дейностите, които се основават на най-човешкото у нас, затова и изкуственият интелект няма как да я замени. Между задълженията на държавата и инидивидуалния човек стоите вие – неправителствените организации. Много са дейностите, на които разчитаме на вас – да сте в регионите, до които не достигаме, да запълвате законодателни и структурни пробойни, да сте гъвкави и бързи тогава, когато институциите не успяват заради редица административни стъпки. Благодаря ви, че обменяте с нас информация и опит. Решени сме да продължим срещите си с вас и тази година. 经典老虎机 и ресурси има за всички. В наше лице винаги имате най-силни привърженици.”, каза Елка Налбантова на откриването на форума. 

 В първия панел на форума бяха представени добри практики за подкрепа на различни целеви групи. Бяха излъчени кратки филми с истории от ежедневната работа на социалните работници с деца, възрастни и хора от уязвими групи. Фокусът във втората част на форума беше върху Стратегията за развитието на човешките ресурси в социалната сфера и четирите области, в които гражданският сектор е представил своите препоръки – темата за текучеството в сферата и препоръки как да се подобри материалната база, увеличаване на стажовете за студенти и актуализация на учебните програми, разграничаването на експертността в административната и управленската дейност в сферата и препоръки за повишаване на обществената репутация към професията ?социален работник“.