SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Надграждащо обучение по Детски аутизъм в SOS Клуба на приемния родител

27/03/2024 – На 26 март в SOS Клуба на приемния родител във Велико Търново се проведе еднодневно надграждащо обучение на тема ?Детски аутизъм. Ранни симптоми в развитието на дете, насочващи към поведение от аутистичния спектър“.

Лектори бяха психолозите Светла Хаджийска и Аксел Аврамова, специалисти от Дневен център за деца с увреждания ?Дъга“.

Участници бяха приемните родители от община Велико Търново и от община Габрово.

Обучението запозна в детайли участниците какво е аутизъм – болест или състояние, какви са причините, симптомите и как да ги разпознаваме правилно, как се отглежда дете от аутистичния спектър и подходяща ли е приемната грижа за него.

Като пример за навременна подкрепа беше даден популярен международен проект – поставяне на знак или лента със слънчогледи. Това е сигнал за околните, че човекът, който ги носи се нуждае от повече внимание и разбиране. За разпространение на идеята е избрана датата 2-ри април – Световен ден на информираността за аутизма.

SOS Клубът на приемният родител във Велико Търново продължава да бъде в помощ на родителите и заявената им нужда да развиват и обогатяват уменията си как да разчитат ранни симптоми на разстройство в детското поведение и да подкрепят по най-добрия начин децата.