SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Изследване на местни глини

 

20/04/2024 – 20 април беше един вълшебен ден за младежите от SOS Семейните ни домове в София. Ден, изпълнен с разнообразни и увлекатени занимания, вълнуващи срещи и забавни преживявания. 

Първо посетихме автентичното керамично ателие в гр.Банкя на художника магьосник Данаил Николов. Там той ни разказа за скалите, лавата, костите, кулинарията в ателието и в кухнята, показа ни резултатите от едно дълбочино проучване на глините в Радомирско, преминали през огъня.  Безценна среща с един творец, алхимик, чиято страст е глината.

След това наситено начало, с децата починахме и хапнахме в прекрасен ресторат в Радомир и си пожелахме следващия път да се порадваме и на външния  басейн на заведението.

Завършихме с окаляни ръце и кофи глина в красивото ателие на керамичката Моника Крякова в село Лобош. Преминахме през целия процес на „добиване на глина“ от копането, през накисване, бъркане, пресяване и отцеждане, което беше за децата, колкото неочаквано, толкова и любопитно,  увлекателно и забавно.

Накрая всеки създаде своето художествено произведение, което предстои да бъде изпечено,  глазирано и да стигне до децата и дома им, за да стане част от посудата, която ползват ежедневно. 

След този прекрасен ден установихме, че един ден не стига.  

Това вълшебно събитие беше по дейност  „Работилници за проучване на местни глини“  и е част от финансирания ни проект от Фондация  Еврика и АИКБ.