SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Да се срещнем по пътеките за подкрепа на приемната грижа (за  мобилната  подкрепа на  приемни родители)

26/04/2024 – Нашата сила да подкрепяме приемната грижа заведе екип  специалисти от SOS Консултативния ни център ?Светулка“ в община Бяла. Срещнахме се с група от 18 приемни родители от три общини и разговорът с тях изведе потребността от мобилна подкрепа за създаване на група или групи за взаимопомощ, потребността от защитено пространство за споделяне, взаимна емоционална подкрепа и място за ?учене в движение“. Ние имаме ресурса да осигурим тази подкрепа.

Получихме съгласието на Кмета на община Бяла. Чухме приемните родители. Чухме колегите от Областния екип по приемна грижа. Днес в 11 приемни семейства се отглеждат 16 приемни деца, 9 са одобрените семейства, от които съвсем скоро деца са тръгнали към осиновяване или реинтеграция. Обучени са нови 8 семейства, които очакват одобрение. Повече от половината от тях живеят в съседни села: Обретеник, Копривец, Лом Черковна, Долна Студена, Босилковци, а разстоянието до Бяла като общински център е различно  и трудно преодолимо с малки деца.

Срещата очерта сериозен многогодишен професионален опит, неподкрепен от съпътстващи услуги. Повечето  са на възраст  50 плюс  и като професионална група на приемни родители се познават, но се срещат рядко. Въпреки осигурените по националния проект  два пъти годишно супервизии,  не са имали работни подкрепящи сесии за  емоции, преживявания и споделяне на трудности. Отглеждат предимно малки деца, случва се бързо осиновяване или реинтегриане или раздялата с децата. И е нужно място да споделиш за привързаността, раздялата, тревогата. Защото си човек, преди всичко друго.

Организирахме и кратко надграждащо обучение за невидимите понякога причини на детското поведение, за възможните признаци на преживяно насилие и начините да помагаш. Отворихме дума и място за преживявания и емоции. Дадохме им  съпричастност, емпатия и подкрепа да продължат.

Планирахме да се срещнем и още, защото силата ни е в това – да помагаме на ДЕТСТВОТО.

Албена Добрева,

Ръководител на SOS Консултативен център ?Светулка“, Велико Търново