SOS Детски селища България е организация за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

?112 – ПРИЕМНА ГРИЖА“

13/03/2024 – На 12.03.2024 г. в ?Дом на Европа“ се проведе кръгла маса на тема ?112 – ПРИЕМНА ГРИЖА“. Събитието бе организирано от Коалиция ?Детство 2025“ – обединение от 15 граждански организации и мрежи, активно работещи в изпълнение на политиката на деинституционализация чрез инвестиране на експертен, финансов, човешки и професионален ресурс в подкрепа на реформата.

Участваха Елка Налбантова, заместник-министър на МТСП, Искрен Арабаджиев, депутат от ПП-ДБ и заместник-председател на социалната комисия, Надя Танева, изпълнителен директор на АСП, ръководството на националния проект за приемна грижа, представители на НПО, приемни родители, доставчици на услугата и членове на областните екипи по приемна грижа.

От страна на сдружение SOS Детски селища България присъстваха Нина Тодорова, ръководител на Обучителния ни център, Марин Зарков, съветник алтернативна грижа, Гергана Видинова, ръководител Център по приемна грижа и Областен екип по приемна грижа София, Веселина Оник, професионален приемен родител от София, Мариян Дянков, директор Развитие програми и член на Консултативния експертен съвет на националния проект по приемна грижа.

В изказването си г-н Дянков сподели, че ключови за успеха на приемната грижа са социалната сигурност на приемните родители и наличието на истински доставчици на социалната услуга, които да се справят с регионалните различия и трудностите пред които са изправени всички.

Срещата завърши с ангажимент от страна на присъстващите представители на правителството за довършване на промените в законодателството и за наличие в началото на 2025 година на финансов стандарт и възможност за делегиране на приемната грижа и на частни доставчици.